The Land: comedie neagră poloneză, total absurdă și genială

Netflix si-a adaugat recent in catalog filmul polonez The Land. O comedie nebuna care flirteaza cu absurdul si care ar trebui sa fie pe placul amatorilor genului.

O inlantuire de evenimente in aparenta inofensiva ii determina pe unii sa se comporte complet iresponsabil. Acest synopsis scurt este de ajuns sa rezumam aceasta comedie poloneza, dominata de umorul negru. Descoperim sase povesti diferite in care fiecare din protagonist ajunge intr-o situatie imposibila din care iese cu mare dificultate. Si totul se termina cu o baie de sange sau cu o crima terifianta.

Prima poveste nu este cu siguranta cea mai pasionanta insa este cea care da tonul. Un fost politist de la rutiera are parte doar de probleme dupa un accident nefericit care i-a dat complet viata peste cap. Pentru acesta, nu mai este nevoie de al treilea razboi mondial pentru a elimina prostia si multi sunt cei care vor avea de suferit din cauza sa.

Continuarea este si mai nebuna: un control fiscal in sanul unei afaceri de familie degenereaza, nimic nu se petrece conform planului, un locatar care refuza sa isi plateaca chiria si pe care proprietarii incearca sa il determine sa plece de urgenta din apartament sau rapirea unui bebelus dintr-un supermarket care se transforma intr-o crima terifianta.

Totul este perfect absurd insa functioneaza de minune. Fiecare din aceste povesti reprezinta cam acelasi punct de plecare (un conflict intre persoanjele principale) si are acelasi rezultat, o baie de sange sau o crima. Limbajul este extrem de crud si nuditatea este destul de preznta intr-un din povesti, insa ansamblul nu cade in vulgaritate sau prost gust. Si, bineinteles, la fel ca in oricare alta satira, societatea (poloneza in acest caz) este prezentata cu toate defectele pe care le prezinta.

Scris si realizat de catre Veronica Andersson, Filip Hillesland, Mateusz Motyka si Maciej Slesicki, « The Land “ este o comedia neagra, absurda insa complet reusita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *